2013. augusztus 3., szombat

CoolReader telepítése és használata Paperwhite-on

TELEPÍTÉS:

Ahhoz, hogy a CoolReadert használatba vehessük, a készüléket jailbreakelnünk kell, majd néhány kiegészítő program telepítése is szükséges. Ennek menete a következő:

1. Jailbreak:
A telepítéséhez az 5.3.4 verziójú firmware a legideálisabb, bár az 5.3.3, 5.3.5 változatok kivételével minden más verzió is támogatott. 
Első lépésben az Amazon oldaláról töltsük az 5.3.4 firmware-t. A letöltött állományt másoljuk át a Kindle főkönyvtárába, majd Menu -> Settings -> Menu -> Update Your Kindle parancs segítségével frissítsük a készüléket. Újraindulás után a Menu -> Settings -> Menu -> Device Info menüpont alatt ellenőrizzük, hogy mindent jól csináltunk-e: a Firmware Version után Kindle 5.3.4-et kell látnunk.
Ha ezzel készen vagyunk, töltsük le a Jailbreak csomagot. Az ebben található jailbreak.sh és MOBI8_DEBUG állományokat másoljuk a Kindle főkönyvtárába, a jailbreak.mobi fájl pedig a Kindle documents mappájába. Ha minden jól ment, megjelenik a készüléken egy Paperwhite Jailbreak nevű könyv. Ezt nyissuk meg, és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat. (Ha elakadnánk, nézzük meg az erről készült videósegédletet.)


2. Kindlet Jailbreak és Developer Certificates Bundle:
Töltsük le a prerequisites-all-supported-devices.zip csomagot. Csomagoljuk ki a benne lévő update_K5_ALL_PW_ALL_kindlet_jailbreak_install.bin fájlt a Kindle főkönyvtárába, majd frissítsük a készüléket (Menu -> Settings -> Menu -> Update Your Kindle).
Az újraindulás után a szintén a előbb letöltött csomagban található  update_K5_ALL_PW_ALL_devcerts_install.bin állományt másoljuk a készülék főkönyvtárába, majd a szokásos módon ismét frissítsünk (Menu -> Settings -> Menu -> Update Your Kindle).


3. A CoolReader telepítése:
a. Töltsük le a cr3-kindle-2012-10-04.zip csomagot, majd az ebben fellelhető cr3, qtKindle, usrapp könyvtárakat másoljuk át a Kinde főkönyvtárába.
b. A fejlesztő oldaláról töltsük le a legújabb frissítéseket, majd a letöltött csomagban található dist-kt könyvtárban lévő alkönyvtárakat másoljuk át a Kindle főkönyvtárba, felülírva velük a korábbi változatot.
Ha eddig mindent jól csináltunk, a készüléken megjelent egy Cool Reader nevű 'könyv'. Nyissuk meg, hogy végre valóban használatba vehessük a programot.



HASZNÁLAT:

A CoolReader teljes mértékben kihasználja az érintőképernyő lehetőségeit, az eredeti szoftvernél sokkal praktikusabb, bár elsőre nem mindig magától értetődő módon. Mint az alant következő ábrán látható, a képernyő kilenc területre van felosztva, és mindegyik területhez háromféle funkció rendelhető, aszerint, hogy rövid érintést (az ábrán piros színnel jelölve), hosszú érintést (az ábrán kék színnel jelölve), vagy kétujjas érintést (az ábrán fekete színnel jelölve) használunk.
Két praktikus lehetőséget emelnék ki. Az egyik, hogy a képernyő felső részét megérintve rögtön előugrik a fényerőállító sáv (Az eredeti rendszerben illetve Duokan alattez plusz egy érintést igényelt.). A másik, hogy a Fel/Le a fejezetek közötti ugrást takarja, azaz ha két ujjal érintjük a képernyő valamelyik oldalát, akkor sima lapozás helyett egyszerűen tudunk a fejezetek között váltani (Ezen funkció hiánya az eredeti rendszer egyik igen fájó pontja.).

Fényerőállítás CoolReader alatt.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a cr3/data könyvtárban találunk egy touch.ini állományt, ebben szabadon átszerkeszthetjük az egyes régiókhoz rendelt funkciókat. Magában a fájlban találunk ennek mikéntjéhez segítséget, de én is állok rendelkezésre, ha valakinek szüksége lenne ilyen módosításra, és elakadna.)

A fentiek mellett van még néhány általános mozdulat, amelyet nem árt ismerni:

1. A képernyő jobbról balra történő végigsöprése bármelyik menüt bezárja, illetve megfelel az Elvetés gomb megnyomásának.
2. A képernyő balról jobbra történő végigsöprése megfelel a Mentés gomb megnyomásának.
3. A képernyő fel/le söprésével görgethetünk.
4. A könyvlistában rövid érintéssel kiválaszthatjuk, míg hosszú érintéssel megnyithatjuk az adott könyvet.
5. A beállításoknál ha számot kell állítanunk, akkor egy rövid érintéssel válasszuk ki az adott mezőt, majd a képernyő fel/le söprésével állítsuk be a kívánt értéket.

BEÁLLÍTÁSOK:

A képernyő felső részét bal vagy jobb oldalon megérintve léphetünk be a CoolReader menüjébe. Itt lehetőségünk van új könyv megnyitására, a legutóbb megnyitott könyvek listájának megtekintésére, az aktuális könyv információinak, illetve tartalomjegyzékének megnézésére. Ugyancsak itt kezelhetjük az adott könyvhöz tartozó könyvjelzőket. Nem utolsó sorban pedig itt léphetünk be a Beállítások menübe.


Beállítások-Ablak:

Ami a legfontosabb, hogy ezen menüpont alatt állíthatjuk át a program kezelőfelületét magyar nyelvűre. (Annak idején még Kindle 4-en hirtelen felindulásból követtem el a CoolReader Kindle változatának magyarítását. Jelenleg a fenti képernyőn látható néhány angol nyelvű ponttal ugyan elmaradtam a fejlesztőtől, de egyébként a program teljes egészében magyarul használható, a fenti hiányos fordítást is igyekszem mihamarabb pótolni.)
Ugyancsak itt állíthatjuk be, hogy a CoolReader elindítása után automatikusan a legutóbb olvasott könyvet nyissa meg. Amennyiben a könyvünk tartalmaz borítóképet, itt állíthatjuk be, hogy azt használja képernyővédőként. Sajnos ezen funkció csak fb2 formátumú könyvek esetén működik. Végül itt választhatjuk ki, hogy epub állományok esetén a beágyazott, vagy a CoolReaderben beállított karakterkészletet akarjuk használni.

Beállítások-Oldal:

Itt állíthatjuk be a könyv margóit (mindegyiket külön-külön!), a képernyőfrissítés gyakoriságát, valamint a fejlécen megjelenő információkat.

Beállítások-Megjelenés:

Talán a legfontosabb menüpont, hiszen itt szabhatjuk testre a könyv megjelenését. Választhatunk betűtípust, ennek méretét pontonként beállíthatjuk. Lehetőségünk van a gamma korrekció változtatására - nagyobb érték kontrasztosabb megjelenést eredményez. Beállíthatjuk a sorközök nagyságát és az elválasztás nyelvét is - utóbbi ugyan nem teljesen tökéletese, de egészen jól működik. Ha vékony rajzolatú betűt használunk, érdemes kipróbálni a 'Betű vastagítása' funkciót, sokat javíthat az olvashatóságon.
TIPP: A neten számos ingyenes betűtípust (pl. Gentium Book Basic, Linux Libertine, Liberation Serif, CharisSIL, Droid Serif, DejaVu Serif, FreeSerif) találhatunk. Ezeket a Kindle-n található cr3/fonts könyvtárba másolva, majd a CoolReadert újraindítva tudjuk használatba venni. Érdemes velük kísérletezni, hátha találunk nekünk tetszőt.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a részletes leírást Gábor. Bizonyára sokaknak hasznára lesz! :) Üdv!

    VálaszTörlés