2012. november 10., szombat

Szoftveresen halott Kindle 4 újraélesztése


Figyelem! A következőkben leírtak alkalmazását csak abban az esetben (és akkor is csak saját felelősségre!) ajánlom , ha a készülékünk egyébként már teljes mértékben menthetetlennek tűnik, egyéb módon (pl. ismételt hard resetek, 24 órás töltés) újraéleszteni nem tudjuk, garanciális javítás vagy készülékcsere már nem jön szóba - egyszóval akkor, ha egyébként a kuka lenne a sorsa. A lentebb részletezett módszerek nagymértékben beavatkoznak a Kindle szoftverébe, nem megfelelő használattal nehezen helyrehozható károkat okozhatunk annak működésében, sőt a jelenleg rendelkezésre álló, némileg hiányos helyreállító állományok miatt a leírás pontos követése esetén sem garantált, hogy a szoftver eredeti állapota teljes mértékben sikeresen visszaállítható lesz.
A leírás Kindle 4 NT (azaz a billentyűzet nélküli, nem érintőképernyős) készülékre vonatkozik, más típusú Kindle-n a lenti formájában nem működik!



UPDATE: A cikk megírása óta sokat fejlődött a világ, többek között született egy egyszerű megoldás, aminek köszönhetően egy bootolható CD vagy USB stick segítségével különösebb nehézség nélkül helyreállíthatjuk a meghibásodott rendszert - így a leírás tulajdonképpen (szerencsére) okafogyottá vált, bár a készülék lelkivilága iránt mélyebben érdeklődők továbbra is hasznát vehetik. A módszer leírása itt található: Kubrick - Live CD to debrick


Bár kicsi az esély rá, előfordulhat, hogy a készülékre telepített jailbreak vagy különféle  egyéb hackek túlságosan mélyen avatkoznak be a készülék lelkivilágába, látszólag használhatatlanná téve azt. Jelentősen megnő ennek az esélye, ha tévedésből nem a firmware verziójának megfelelő törést, alternatív szoftvert telepítünk. Ilyen esetekben a készülékből "tégla" (az angol fórumok szóhasználatában "brick") lesz - semelyik gomb lenyomására nem reagál, nem működik a hard reset, hiába dugjuk rá USB-n a számítógépünkre, az nem ismeri fel. Ha a készülék még garanciális tehetünk egy próbát a javíttatásával illetve az Amazonnál történő cseréjével. Külföldi fórumokban többször felmerült a kérdés, hogy szankcionálja-e az Amazon ezen nem egészen legális szoftvermódosítások miatt elromlott készülékeket - az eddigi tapasztalatok alapján még a legdurvábban módosított Kindle-k visszaküldése esetén sem történt semmilyen "megtorló" lépés az Amazon részéről. Ha a garancia lejárt akkor sem kell rögtön kétségbeesnünk, ha szerencsénk van nem kell poháralátétté lefokoznunk a készüléket, van mód arra, hogy mentsük az elvileg menthetetlent. Bár ennek menete elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnhet, a folyamat - ha megértjük a mikéntjét - tulajdonképpen egészen egyszerű.

I. Az elv

A Kindle-n egy módosított Linux operációs rendszer fut, ennek minden jellegzetességével. Nem baj, ha nem vagyunk Linux guruk, megpróbálom egyszerűen összefoglalni mi is az, ami a mi szempontunkból ebből érdekes.
A Kindle egyik speciális tulajdonsága, hogy háromféle módban képes elindulni: 
  • Az általános, fő mód (MAIN) az, amit a mindennapokban használunk. 
  • A diagnosztikai mód (DIAGS) egy speciális menüt indít el. Itt számos lehetőség áll rendelkezésünkre, de nekünk ezek jó részére nem lesz szükségünk. Ezt a módot fogjuk a későbbiekben arra használni, hogy egy SSH kliens segítségével bejelentkezzünk a Kindle Linux rendszerébe. (Ezzel a menüvel már találkozhattunk a jailbreak vagy a Duokan telepítése során - működőképes rendszer esetén ha a főkönyvtárba másoljuk az ENABLE_DIAGS nevű üres fájlt, illetve a device_info.xml nevű, szintén üres fájlt tartalmazó diagnostic logs könyvtárat, akkor a készülék Settings/Restart után diagnosztikus módba lép át.)
  • Végül létezik egy úgynevezett fastboot mód (FASTBOOT). Itt is jónéhány lehetőségünk van, mi a legrosszabb esetben is csak erre fogjuk használni, hogy újraírjuk a készülék kernelét (azaz az operációs rendszert működtető alaprendszert, magot).
Mint minden Linux rendszer, a Kindle is tartalmaz kernelt(rendszermagot), a rendszer pedig több partíción helyezkedik el. Mivel a diagnosztikus mód tulajdonképpen egy külön rendszert indít el mindenből kettő van: a Kindle fő kernel (main_kernel) és az ehhez tartozó fő partíció (mmcblk0p1) mellett található egy diagnosztikus kernel (diags_kernel) és egy diagnosztikus partíció (mmcblk0p2). Nekünk csak ez a két páros érdekes, mert ezeket (vagy ezek valamelyikét) kell majd újraírnunk a helyreállítás során. A rendszer többi összetevőjével és partíciójával nem kell törődnünk.

II. Az előkészületek

Ahhoz, hogy a helyreállítás flottul menjen érdemes minden szükséges programot, drivert és információt előkészítenünk.

1. Első lépésként töltsük a készüléket 24 órán át, lehetőleg ne a számítógép USB portján, hanem fali töltőn keresztül!

2. Derítsük ki a készülék sorozatszámát. Ha még megvan az eredeti doboz, akkor arról leolvashatjuk - az FSN felirat utáni  B betűvel kezdődő karaktersorozatot keressük. Ha a dobozt nem találjuk, de már regisztráltuk a készüléket, akkor az amazon.com oldalon a Your Account/Manage your Kindle/Manage your devices menüpont alatt lelhetünk rá a sorozatszámra. Ezt a számot írjuk be az Amazon Kindle root password tool oldalon, majd jegyezzük fel az itt kapott három jelszót - ezek közül tudunk majd valamelyikkel belépni a Kindle fájlrendszerébe.

3. Töltsük le a szükséges programokat és drivereket:

KindleSelectBoot: a három indulási mód közötti váltáshoz szükséges program.
FastBoot: Fastboot módban ezzel a programmal tudjuk majd újraírni a kerneleket.
Kindle-Fastboot.inf: a fastboot mód működéséhez szükséges driver
Libusb-win32-bin-1.2.6.0: a fastboot mód működéséhez szükséges másik driver
PuTTY: SSH kliens, ezzel a programmal tudunk majd belépni a Kindle Linux rendszerébe
Linux.inf: szintén egy driver, segítségével a Kindle-t hálózati meghajtóként tudjuk majd használni - ez szükséges a PuTTY működéséhez.

A becsomagolt állományokat bontsuk ki, és másoljuk jól elérhető helyre. A Fastboot programot a későbbi egyszerű használat kedvéért másoljuk a C:\fastboot könyvtárba.

4. Végül töltsük le a készülék firmware-jének megfelelő, a kernelek és partíciók adatait tartalmazó visszaállító állományokat:


(A fenti állományok 2011-es, szürke Kindle 4-ről származó mentések. Az új, fekete Kindle 4-en is működnek, egyetlen dolgot kivéve: diagnosztikus módból csak kerülőúton tudunk majd kilépni, mert nem működik a Disable diagnostics funkció.)

Csomagoljuk ki a tömörített, .zip formátumú állományokat, majd - hogy később könnyű dolgunk legyen - mind a négy fájlt másoljuk be a C:\fastboot könyvtárba.

III. A visszaállítás

Kérek mindenkit, hogy mielőtt belevágna figyelmesen olvassa el elejétől a végéig a lentebb leírtakat!

1. A készülék elindítása Fastboot módban

a) Csatlakoztassuk a Kindle-t a számítógéphez. Ha még van benne élet, ekkor kigyullad az alsó LED.

b) Tartsuk benyomva POWER gombot, amíg a LED kialszik. Ekkor - még lenyomva tartott POWER mellett! - nyomjuk meg és tartsuk lenyomva az ötirányú navigátor LEFELÉ gombját. Ezután először engedjük fel a POWER gombot, majd végül elengedhetjük a LEFELÉ-t is.  Ha mindent jól csináltunk a számítógép kijelzi, hogy új USB/HID device hardvert talált.

c) Indítsuk el a KindleSelectBoot csomagból kibontott MfgTool.exe programot. Nyomjuk meg a Scan devices gombot, ekkor a bal felső ablakban a programnak ki kell jeleznie, hogy 'HID-compliant' eszközt észlelt. A bal alsó legördülő menüből válasszuk ki a Kindle fastboot módot, majd klikkeljünk a Start gombra.



d) A számítógépnek ismét jeleznie kell, hogy új hardvert talált. Sajnos alaphelyzetben az ennek kezeléséhez szükséges driverek hiányoznak a rendszerből, ezt most pótolnunk kell. A felugró drivertelepítő ablakban válasszuk a haladó módot, majd keressük meg az előzőekben letöltött Kindle-Fastboot.inf fájlt és válasszuk ki. Miután ez települt, valószínűleg még reklamálni fog a rendszer, hogy hiányzik a libusb0.sys állomány is - ezt a kibontott libusb-win32-bin-1.2.6.0 csomag bin/x86/ könyvtárában találjuk. Elképzelhető, hogy a gép egy újraindítást javasol, ezt nyugodtan engedhetjük neki, majd újraindulás után az a) ponttól ismételjük meg a teendőket - természetesen ekkor a drivertelepítés már nem lesz szükséges.
Ha a drivereket sikerült telepítenünk az egész folyamat egyik legnehezebb részén vagyunk túl. Ha sikeresek voltunk az Eszközkezelőben (a Start menü/Vezérlőpult/Rendszer/Hardver menüpont alatt található) találnunk kell egy Kindle-Fastboot eszközt, és végre nekiállhatunk az érdemi helyreállításnak.

2. A két kernel és a diagnosztikus partíció felírása

Nyomjuk meg a Windows+R gombokat, ezzel beléptünk a Windows parancssorába. Váltsunk át a főkönyvtárba a cd \ paranccsal, majd lépjünk be a fastboot könytárba cd fastboot paranccsal. Most következik a fő és diagnosztikus kernel, valamint a diagnosztikus kernel felírása a készülékre. Ehhez sorban a következő parancsokat kell begépelnünk:

fastboot flash diags mmcblk0p2.img 

fastboot flash diags_kernel diags_kernel.img 

fastboot flash kernel main_kernel.img




A fastboot OKAY és finished üzenetekkel szépen kijelzi, ha sikeresek voltunk. Ha valamit véletlenül elgépeltünk, nyugodtan próbálkozzunk újra.

Ha a fastboot flash funkciója nem lenne méretkorlátos, akkor a főpartíciót is egyszerűen felírhatnánk vele, sajnos azonban a 350 Mb-s állománnyal nem boldogul, így tovább kell lépnünk. Írjuk be sorban a következőket:

fastboot setvar bootmode diags

fastboot reboot

Ezután a készüléknek újra kell indulnia, újraindulás után a diagnosztikus menüben találjuk magunkat.



3. A fő partíció felírása

a) A menüből válasszuk ki az U) USB Device mode menüpontot. Ekkor a számítógépnek fel kell ismernie a Kindle-t és hagyományos USB eszközként kell mutatnia azt - mint amikor egy jól működő Kindle-t csatlakoztatunk. Másoljuk át a mmcblk0p1.img állományt a Kindle főkönyvtárába. Ha vannak fontos dokumentumok a készüléken most itt a lehetőség, hogy lementsük őket! Végül válasszuk le a Kindle-t a PC-ről (Hardver biztonságos eltávolítása). Ha minden jól ment, most megint a diagnosztikus rész főmenüjében kell lennünk.

Előfordulhat, hogy nem működik az USB device mód. Nem kell kétségbe esnünk, szerencsére létezik kerülőút:
Töltsük le és telepítsük a WinSCP nevű programot. Egy kicsit ugorjunk előre a leírásban, és végezzük el a lentebb következő 3/b,c,d pontokban leírtakat, majd térjünk ide vissza. Indítsuk el a WinSCP-t. A felugró ablakban a File protocolt állítsuk át SCP-re, a Host name legyen 192.168.15.244, a Port number 22, a User name root, a password pedig a korábban már felírt három jelszó valamelyike. Ha beírtuk ezen adatokat kattintsunk a Login gombra.



Egy Total Commanderre hasonlító kétablakos felület fog megjelenni. Bal oldalon állítsuk be a C:\Fastboot könytárat, jobb oldalon a mnt/us/ mappát, majd előbbiből másoljuk át az utóbbiba az mmcblk0p1.img fájlt.



Ezután az egér jobb gombjával kattintsunk a bal ablak felett található 'root@192.168.15.244' feliratra és válasszuk ki a Disconnect parancsot, majd ezt követően zárjuk be a Close-al a programot. Ha mindezzel kész vagyunk ugorjunk a leírás 3/e pontjára.



b) A következő lépés az USBNet elindítása, ez szükséges ahhoz, hogy a számítógép hálózati meghajtóként ismerje fel a Kindle-t. Sorban válasszuk a következő menüpontokat:

N) Misc individual diagnostics
U) Utilities
Z) Enable USBnet
X) Exit - FW RIGHT to exit

c) A számítógépnek ekkor ismét jeleznie kell, hogy új eszközt talált. Természetesen alapból ehhez sem rendelkezik driverrel a Windows, ennek korrigálásához a felugró drivertelepítő ablak haladó módjában válasszuk ki a linux.inf fájlt. Miután a driver felment, megjelenik egy Linux USB Ethernet/RNDIS Gadget nevű eszköz.




d) Lépjünk be a Start menü/Vezérlőpult/Hálózati kapcsolatok menübe és válasszuk ki a Linux USB Ethernet/RNDIS Gadget eszközt. A jobb egérgombra felugró menüből válasszuk a Tulajdonságok pontot, a következő felugró ablakban a TCP/IP Internet Protokollt,  majd itt is kattintsunk a Tulajdonságokra. A feljövő ablakban állítsuk be be IP címnek a következőt: 192.168.15.201




e) Indítsuk el a PuTTY programot. A felugró ablakban a Host Name (or IP Adress) legyen 192.168.15.244, a Port 22. Kattintsunk az Open gombra. Ha eddig mindent jól csináltunk egy parancssoros ablak fog megjelenni.



f) A login as: után írjuk felhasználónévként: root. Annak idején felírtunk három jelszót, ezeket valamelyike lesz a password. Ha sikerült bejelentkeznünk azt a program egy üdvözlőszöveggel jelzi.

g) Most jön a lényeg, másoljuk fel a fő partíciót a Kindle-re. Ehhez a következő parancsot írjuk be:

dd if=/mnt/us/mmcblk0p1.img of=/dev/mmcblk0p1 bs=4K 

Mivel nagyméretű állományról van szó a másolás jó ideig eltarthat, ne ijedjünk meg, ha úgy tűnne, mintha lefagyott volna a PuTTY.



A következő két parancs nem feltétlenül szükséges (sőt van aki az elsőt kifejezetten nem ajánlja). Ha elsőre nem indulna újra a Kindle vagy a Your Kindle Needs repair képernyő jelenne meg, akkor egy második körben térjünk vissza a PuTTY-hoz és csak ekkor használjuk őket:

dd if=/dev/zero of=/dev/mmcblk0p3 bs=4K count=1K

echo 0>/var/local/upstart/lab126_gui.restarts       

h) Most ugrik a majom a vízbe, azaz mindjárt kiderül eredményes volt-e a beavatkozásunk. Gépeljük be a következő parancsokat:

rm /mnt/us/ENABLE_DIAGS

Elképzelhető, hogy ekkor a PuTTY kiír egy No such file or directory végű üzenetet, ezzel nem kell törődnünk.

idme -d --bootmode main

reboot

A készülék remélhetőleg újraindul. Ha meglátjuk a fa alatt olvasó fiút nyertünk!



Mint a leírás elején említettem nem biztos, hogy minden lépésre szükségünk van. Jó esély van arra, hogy a készülék 'meghalását' csak a fő partíció (mmcblk0p1) sérülése okozta, ezért első lépésben érdemes megpróbálni csak ennek az újraírását. Ehhez menjünk végig a leírás 1/a,b,c pontjain, de az utóbbiban az MfgTool-ban a kindle fastboot helyett a kindle diags opciót válasszuk. A készülék diagnosztikus módban fog újraindulni, innentől pedig követhetjük a 3. pontban leírtakat.

A fenti algoritmus a Mobileread.com oldal Kindle Developer 's Corner szekciójában található 'Small debricking guide for noobs' fórum első bejegyzéséből letölthető leíráson alapul. Ugyancsak itt lelhetünk rá a 'Simple debricking method for K5-Touch, K4-mini, & K3-Keyboard' fórumra, amely szintén számos hasznos információt tartalmaz.

***

IV. Biztonsági mentés

Amennyiben a készülékünk még tökéletesen működik, de szeretnénk megóvni a későbbi bajtól lehetőség van rá, hogy a partíciókról és kernelekről biztonsági mentést készítsünk. Ehhez az szükséges, hogy egy SSH klienssel bejelentkezzünk a Kindle Linux fájlrendszerébe, mert itt tudjuk kiadni a szükséges parancsokat. 

Mielőtt továbblépnénk töltsük le a getkernels csomagot, bontsuk ki és a getkernels-1.4 állományt másoljuk a Kindle gyökérkönyvtárába. Az egyszerűség kedvéért töltsük le a PuTTY programot is, és csomagoljuk ki egy jól elérhető helyre. Ezt követően jöhet az SSH kapcsolat kialakítása:

1. SSH kapcsolat létrehozása

a) Amennyiben 2011-es, szürke színű Kindle 4-el rendelkezünk, akkor egyszerű dolgunk van, mert ennek diagnosztikus partíciója tartalmazza az SSH eléréshez szükséges részeket, így a készülék módosítása nélkül tudjuk a mentést elvégezni. Ennek lépései:
  • Töltsük le az enable_diags csomagot, bontsuk ki, majd az ENABLE_DIAGS állományt és a diagnostic_logs könyvtárat másoljuk át a Kindle gyökérkönyvtárába. 
  • Indítsuk újra a készüléket (Menu/Settings/Restart). Újraindulás után diagnosztikus módba kerülünk. Csatlakoztassuk a Kindle-t a számítógéphez.
  • Végezzük el a fenti leírás III. A visszaállítás/3/b,c,d,e,f pontjaiban részletezetteket. Ha minden jól ment létrejött az SSH-n keresztüli kapcsolat, innen fogjuk folytatni a '2. A kernelek és  a partíciók lementése' pontban.
b) Ha újabb kiadású fekete Kindle 4-ünk van, akkor kicsit nehezebb lesz a dolgunk, mert ez a készülék alapállapotban nem alkalmas SSH elérésre. Szerencsére lehetőség van arra, hogy a Kindle szokásos (MAIN) módjában hozzunk létre SSH kapcsolatot. Ehhez a készülék jailbreakelésére és az UsbNet hack telepítésére lesz szükség:
  • Jailbreakeljük a készüléket a CoolReader telepítési útmutatóban leírtaknak megfelelően.
  • Töltsük le a kindle-usbnetwork-0.46.N.zip csomagot. 
  • A csomagban található update_usbnetwork_0.46.N_k4_install.bin állományt másoljuk be a Kindle főkönyvtárába.
  • Frissítsük a készüléket: Menu/Settings/Update Your Kindle. 
  • Újraindulás után kapcsoljunk a Kindle alapképernyőjére (Home gomb), nyomjuk meg a billentyű (Keyboard) gombot. A felugró ablakban gépeljük be a következőket (a kis/nagybetű különbség is fontos!):

;debugOn (Ezután kattintsunk a Done feliratra, majd nyomjuk le az ötirányú navigátor középső gombját. A továbbiakban is ezen a módon tudjuk érvényesíteni a kiadott parancsokat.)

~usbNetwork  (Az első jelet a '!&#' fülre kattintva találhatjuk meg.)

;debugOff

  • Csatlakoztassuk a Kindle-t a számítógéphez, az pedig jelezni fogja, hogy új eszközt talált - azonban alapból ehhez nem rendelkezik driverrel a Windows. Ennek korrigálásához töltsük le a linux.inf fájlt, majd a felugró drivertelepítő ablak haladó módjában válasszuk ki azt .
  • Lépjünk be a Start menü/Vezérlőpult/Hálózati kapcsolatok menübe és válasszuk ki a Linux USB Ethernet/RNDIS Gadget eszközt. A jobb egérgombra felugró menüből válasszuk a Tulajdonságok pontot, a következő felugró ablakban a TCP/IP Internet Protokollt,  majd itt is kattintsunk a Tulajdonságokra. A feljövő ablakban állítsuk be be IP címnek a következőt: 192.168.2.1. 
  • Indítsuk el a PuTTY programot. IP címnek 192.168.2.2-t, Portnak 22-t állítsunk be. A felhasználónév root legyen, a jelszót (ha nem tudjuk) az Amazon Kindle root password tool oldalon deríthetjük ki, előtte mindenképpen érdemes a mario karaktersorozatot kipróbálni.
  • Ha minden jól ment, ekkor létrejött az SSH-n keresztüli kapcsolat, innen fogjuk folytatni a '2. A kernelek és  a partíciók lementése' pontban.

2. A kernelek és a partíciók lementése

a) Jelen pillanatban a PuTTY programban kell lennünk. Adjuk ki a következő parancsokat:

mntroot rw

cd /mnt/us

dd if=/dev/mmcblk0p1 of=/mnt/us/mmcblk0p1.img bs=1024

dd if=/dev/mmcblk0p2 of=/mnt/us/mmcblk0p2.img bs=1024

./getkernels-1.4 /dev/mmcblk0

mntroot ro

exit

Ne ijedjünk meg, ha némelyik parancs után látszólag nem történik semmi, nagyméretű állományokat másol közben a program. Az utolsó parancs hatására a PuTTY bezáródik. A folytatás kétféle lehet:

  • Ha a diagnosztikus módban léptünk be (a IV/1/a pont alapján), akkor válasszuk sorban a D) Exit, Reboot or Disable Diags, majd D) Disable Diagnostics, végül Q) To continue menüpontokat. A készülék újraindulása után a kezdőképernyőn leszünk.
  • Amennyiben a Kindle MAIN módját használtuk (a IV/1/b pont alapján) most a kezdőképernyőn leszünk.  Válasszuk le a Kindle-t, majd ismét adjuk ki sorban a ;debugOn, ~usbNetwork, ;debugOff parancsokat - ezzel kikapcsoltuk az UsbNet programot.

b) Ha mindent jól csináltunk, és ismét csatlakoztatjuk a számítógéphez a Kindle-t, a gyökérkönyvtárban négy új fájlt kell látnunk:

main_kernel.img, diags_kernel.img, mmcblk0p1.img, mmcblk0p2.img

Ezen állományok a diagnosztikus és fő kerneleket és partíciókat tartalmazzák. Mentsük el őket biztonságos helyre. Remélhetőleg nem lesz rájuk szükség, ha mégis, akkor később  még nagyon jól jöhetnek.

16 megjegyzés:

  1. "Töltsük le a kindle-usbnetwork-0.45.N.zip csomagot. " - a link nem létező helyre mutat.
    Szabadna kérni ennek korrigálását?
    Előre is köszönve: dvlac

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Természetesen, javítva. Ám csak óvatosan! Üdv! :)

      Törlés
  2. Szia! Van egy "demo" Kindle 4. -em, ezt szeretném normálisra csinálni. Nem tudom a sorozatszámát. Ezt meg tudnád csinálni?
    El tudnám küldeni, ha így jó lenne. Email: klmnpter kukac gmail pont com Kösz: Péter

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Lenne egy olyan problémám, hogy a PuTTY-ba nem tudok jelszót megadni mert lefagy. A login as után beírom, hogy root nyomok egy entert és utána kiírja "root@192.168.15.244's password: "és itt megfagy az egész. Egyszer sikerült beírnom a "mario-t" jelszónak, de nem volt jó és azóta semmit nem tudok beírni csak az enter-re reagál, de akkor is csak "acces denied root@192.168.15.244's password:" irja ki ujra és továbbra sem tudok jelszót megadni. Több gépen is próbáltam, de semmi eredmény, mindegyiken ugyan azt csinálja. Lenne valami ötleted a probléma orvosolására.

    Előre is köszönöm a segítséget: Lacika2000 (e-mail:lacika2000 kukac freemail pont hu)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy rémlik, hogy PuTTY-nál a jelszó beírása közben nem jelenik meg semmi. Sem csillagok, sem pont... a felhasználó semmiféle visszajelzést nem kap a gépelésről.
      Próbáltad, hogy csak simán beírod a jelszót, majd enter?

      Törlés
  4. Sziasztok!

    Találkoztatok-e már olyannal, hogy teljesen feltöltött Kindle 4 NT szürke, kb 1 nap alatt csumára lemerüljön? 1 éves és 1 hónapos kb.

    Duokant kapott kb fél éve, szépen megy rajta. Igaz bizonyos pdf-eknél felfagyott többször, de ez lehet a pdf hibája is azt hiszem.
    Aztán sorozatosan mobiknál is felfagyott, csak power gombos reset segített rajta.

    Most azt találtam, hogy amolyan kindle alaprendszeres módon a képernyőn egy akkumulátor képe jelent meg, és alatta egy ábra, hogy dugjam az usb kábelt áramba.

    Bedugtam, semmi. A led sárgán világított, pc-re dugva nem látta a kindle-t a gép.
    Aztán olvasom itt leírást, és látom, hogy dugjam inkább 220-as hálózatra. Megtörtént.

    Kb 5 perc múlva a kindle beindult - duokan elindul megy. Látom a töltésjelzőt 9%...
    Tehát lemerült teljesen.? Kb 30 oldal volt olvasva össz vissz a töltés óta, az is txt-ben volt.

    Arra gondoltam, hogy egy teljes törlést teszek Duokan le, aztán a kindle alap rendszerében device reset... és úgy fel a friss Duokan. Most ezen még a 2013.01.25.20781rtm Duokan van rajta.

    Mit gondoltok?
    Lehet akku baj? Mi történhetett? Ez derült égből jött, eddig jól bírta az akku. Vagy valami belső rendszerfolyamat akadt fel, és szívta le az akkut?

    No meglátjuk, azért kérlek jelezzetek vissza, ti mit gondoltok.
    Szóval a leírt folyamatnak nem kezdtem neki.

    ----

    A teljességhez hozzátartozik, hogy egy 1A-es hálózati usb-s töltőm van. A gyári azt látom 850 mAh-s lenne... a Kindle hátuljára az van írva, hogy max 550 mAh-val tölsük... Hát nem tudom, hogy ez mennyire számíthat. Jellemzően hálózatról volt töltve, és azért használjuk is az olvasót, kb napi több órás olvasás mellett - nagy betűméret, sűrű lapozás mellett is 1 hetet bírt eddig.

    Köszönettel
    kiscsibe

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csibe!

      Nincs abban jártasságom, hogy árt-e Neki az az 1A, de én is 0.7A-ossal töltöm. Arra sem árt figyelni. Továbbá az elképzelésed jó, ments le mindent róla, factory reset és tedd újra. Az is lehet, hogy sokáig nem volt bekapcsolva? Néha ez is eredményez ilyen fura merülést.

      Üdv!

      Törlés
    2. Köszönöm a gyors választ!

      Használatban volt, ...
      Meglátjuk, most 100%-ra töltöm, és megcsinálom akkor a Duokan eltávolítást, a Kindle alatt a factory reset-et.., csak kérdés, hogy az alap Kindle rendszert előbb akkor felfrissítsem-e?

      Gondolom nem árthat...

      Mit gondolsz?

      (most el kell menjek, majd jövök vissza)

      Köszönöm a válaszaidat!

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Törölgetek, tehát vagyok... :D

      Mert közben a reset to factory defaults után a Kindle talált frissítést, és az update kindle opció alatt - bár nem írta ki, hogy hanyas verzióra lehet frissíteni, de hát rányomtam.

      Aztán 4.1.1 -es lett belőle.

      No, most kérdés, hogy erre rá merjem-e rakni a Duokant, mert csak 4.1.0-ig láttam a támogatást,... időközben változott ez esetleg? - ha már ilyen láma voltam, hogy kellett alap kindle-t frissítenem - haj -jaj.

      Köszönöm a türelmet...

      Törlés
    2. Közben a letöltési oldalon megtaláltam rá a választ, ami 2 nappal ez előtt íródott,
      hogy 4.1.1-en még nem megy...

      http://duokanhun.blogspot.hu/2012/09/kindle-4-duokan-lite-telepitesi-utmutato.html?showComment=1362692223155#c1399511634655911794

      Ügyes vagy kiscsibe... kellett nekem kindle alap firmware-t frissíteni :)

      Törlés
    3. Nyugi Csibe! A fiúk dolgoznak a megoldáson. Csak mindig azt csináld amit írok, és ne azt amit ne. Amire nem felelek, abban várj. Több dolog lehet, hogy miért nem felelek. Viszont csak olyat írok le amiben biztos vagyok. Vannak olyan kérdések ami után utánanézek... Stb.

      Törlés
  7. Tökéletesen igazad van.

    Hamari vagyok még sokszor, ahogy Tolkien mondaná... :) Fangorn beliek szájával..
    Teljesen érthető, köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi baj. Illetve a baj relatív. Legalább jobban elmélyedsz a gyári menüben... De ez most a Te kindle-d? Hm. Engem az is zavar, hogy a kínaiak velem sem kommunikálnak. Elsőként betették a fordításom a DuoKan-ba majd már nem is érdekli őket a sokadik frissítés amit elküldők... Lehet az a bajuk, hogy feldobtam kicsit a DuoKan képi világát. :) Dehát leírtam, hogy más is megtehesse ezt. Fura a világ. :)

      Törlés
    2. Igen, az enyém, vagyis a családé. Most már három van a családban: ez a 13 hónapos szürke K4 NT, aztán van egy 5 hónapos fekete K4 NT, és most lett két hete egy Paperwhite.

      Mindenki szeret olvasni a családban. Magam a fekete K4 NT-t használtam eddig, de most, hogy a szürkével gondok lettek, most ezt vettem magamhoz. A paperwhite-ot párom olvassa. A szürkét meg lányommal cseréltük most meg.

      Amúgy az ismeretségi körbe - tágabb családba van még 4 fekete K4 NT, és most már még 4 Paperwhite.

      Szóval ami jó, az terjed. és a Duokan is vele együtt -- bár még a paperwhite-okra még nincs Duokan mert túl friss rajta a gyári firmware, és azt még nem támogatja a Duokan.

      ---

      Néztem a kínaiak oldalát, nem értem magam sem, hogy ezt a nagyszerű rendszert, mint a Doukan miért nem publikálják angolul is legalább, tehát szoftverleírás, telepítés leírás, hírek angolul... mert pl a google translate hát jó, és sokkal több mint a semmi, csak hát tudjuk, hogy ingyenes szoftvernek még igencsak ...

      Nagyon szép a bejelentkező képe az utóbbi frissítésnek - 2013.03.01-esnek... és az usb mód kiírás is - a régebbinél néztem igaz - nagyon ott van, tájékoztat, és ez fontos.

      Nos, hát innen töltöm a frissítést, és nem a kínai oldalról, és nem a wifi-automata frissítésről, ... hanem innen, tőletek.

      Törlés