2012. október 7., vasárnap

CoolReader bemutató

Számomra az elektronikus könyvolvasás sokáig egyet jelentett a CoolReader programmal. Először egy Koobe Junior készüléken volt alkalmam megismerkedni vele (és használni közel teljes megelégedéssel), majd  az Android operációs rendszert használó telefonomon is hamar ez vált az alapértelmezett olvasóalkalmazássá. Talán érthető hát, hogy igencsak megörültem, amikor először olvastam egy leírást arról, hogyan telepíthető a program Kindle 4-re is. Sajnos az öröm nem tartott sokáig, a program minden pozitívumát feledtette egyetlen, ám annál nagyobb hiba: a megjelenítés kritikán aluli, rossz minőségű, kontrasztszegény volt. Emiatt a program sokáig csak mint érdekesség tanyázott a Kindle-n, mindennapi használatra nem igazán tartottam alkalmasnak.
Szerencsére nemrég egy orosz programozó korrigálta a fenti hibát, és új verziót adott ki, mely a megjelenítés minőségében akár az eredeti rendszerrel, akár a Duokannal felveszi a versenyt. Az új fejlesztő azonban nem állt itt meg, hanem úgy tűnik folyamatosan frissíteni fogja a programot: máris új menüpontok és beállítási lehetőségek kerültek bele, és jócskán egyszerűsödött a telepítés menete. A lentiekben megpróbálok részletes leírást adni a program használatáról, eddigi tapasztalataimról. 
(Ha valaki abszolút naprakész akar lenni, akkor érdemes a fejlesztő oldalát is nyomonkövetnie: CoolReader 3 port for Kindle 4NT/3/DX )


A CoolReader beállítási lehetőségei egyébként valahol az eredeti Kindle rendszer és a Duokan között vannak, megspékelve néhány egzotikummal.  Választhatunk betűtípust (saját karakterkészletek használatához a cr3/fonts könyvtárba kell másolnunk a megfelelő .ttf állományokat.), pontonként állíthatjuk a betűméretet, állítható a sorköz mérete. A betűk kontrasztját több módon befolyásolhatjuk: állítható az élsimítás, a gamma korrekció és a 'hinting'. Érdemes ezek beállításaival kísérletezni, hogy a nekünk leginkább megfelelő megjelenítést kapjuk. Beállíthatjuk a margók méretét (akár mindegyik margóra külön-külön), megválaszthatjuk a képfrissítés gyakoriságát. Lehetőség van magyar nyelvű elválasztás használatára - bár a tökéletestől egyelőre igen messze van, de a semminél mindenképpen jobb.



















Fb2 formátumú könyvek esetén a lábjegyzeteket megjeleníthetjük a lap alján (akár a papírkönyvekben), de akár ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót.
Ha  olvasás közben is kíváncsiak vagyunk bizonyos információkra, akkor bekapcsolhatjuk a fejlécet, amelyen szabadon választhatóan megjeleníthetjük az aktuális könyv címét, a fejezethatárokat, az oldalszámot vagy a %-os pozíciót, az időt, illetve az akku töltöttségét, akár szintén %-os formában is. A fejlécet nem csak a menüben tudjuk ki/be kapcsolni, olvasás közben az ötirányú D-pad középső gombjának megnyomásával is  eltüntethetjük/megjeleníthetjük.
(Ha valamely beállítást megváltoztattuk, a Home gombbal tudjuk azt érvényesíteni, majd visszalépni a könyvbe.)
Megfelelően formázott könyvek esetén a D-pad fel/le gombjaival egyszerűen ugrálhatunk a fejezetek között, illetve lehetőség van a tartalomjegyzék megjelenítésére és az ebben való navigálásra is.


5. Formátumok
A program DRM nélküli epub, fb2, rtf, txt, doc*, chm*, htm és DRM nélküli mobi* állományok megjelenítésére képes. Azzal tisztában kell lenni, hogy az alapvető formátuma továbbra is az fb2, ezt használva nyújtja a legtöbb lehetőséget. Szerencsére megfelelően formázott epub, sőt rtf fájlok is közel kompromisszumok nélkül használhatóak. Sajnos a csillaggal jelzett formátumokról ez már nem mondható el... Lássuk a részleteket:

FB2: Mint említettem ez a CoolReader alapformátuma. Képes tartalomjegyzék és fejezetek kezelésére, tartalmazhat borítót és fülszöveget, egy kis trükkel többféle (legalábbis egynél több...) betűtípust illetve betűméretet használhatunk. Ez az egyetlen formátum, amely képes könyvszerű lábjegyzet megjelenítésére. (Nem egy régi, a Magyar Elektronikus Könyvtárból letöltött könyvem van, ahol a hagyományos lábjegyzet szerintem sokat hozzáad az olvasásélményhez.) Sajnos ez a formátum az orosz nyelvterületen kívül nem igazán nyert teret. Ha valakit mégis érdekel hogyan készíthet fb2 könyveket, akkor a Koobe újratöltve című bejegyzésben megtalálja ennek mikéntjét.



















EPUB: Megfelelően elkészített és formázott könyv esetén közel ugyanazt tudja, mint az fb2 - a lábjegyzeteket leszámítva. Képes a beágyazott betűtípusok használatára is.
(Utóbbi nem mindig előny, szerencsére egy kis trükkel lehetőség van saját, megszokott betűtípusunk használatára is: nyissuk meg a cr3/data könyvtárban lévő cr3.ini állományt, majd a  lent következő sorvégi 0-kat írjuk át egyesekre:
crengine.doc.embedded.fonts.enabled=1 
crengine.doc.embedded.styles.enabled=1 )
Egy korlátja van, sajnos DRM-el védett epub-ok megnyitására nem képes.

RTF: Formázott rtf esetén az fb2-höz és epub-hoz hasonló lehetőségeink vannak. A formázások alapján a CoolReader megpróbál tartalomjegyzéket is generálni, általában sikerrel. Egyes állományokban a hosszú ő és ű kalapos ékezetekkel jelenik meg, szerencsére ez is könnyen korrigálható. Az adott fájlt töltsük be az Rtf Unicode Converter programba - konverzió után már rendes magyar ékezeteket láthatunk.

TXT: Szintén különösebb gond nélkül megjeleníthető formátum. A program txt állományok esetén is tesz egy kísérletet a fejezethatárok kitalálására, nem is mindig sikertelenül, de a formátum korlátaiból adódóan azért csodákat ne várjunk.

HTM: Szükség esetén kompromisszumokkal olvasható, a megjelenítés illetve a használt betűtípus és annak mérete nagyban állományfüggő.

CHM: Túl sokat nem kísérleteztem vele. Ahol hasznát vettem volna (nagyméretű szakmai kiadványok) ott sajnos elbukott.

MOBI: Elvileg kezeli, DRM-mentes mobikat képes megnyitni. Sajnos tartalomjegyzéket, fejezethatárokat, tagolást nem kezel, de ami ennél is nagyobb baj, hogy időnként - különösebb rendszer nélkül - levágja a sorok illetve fejezetek végét. Utóbbi miatt sajnos ez a formátum a CoolReader-ben sajnos használhatatlan. (Szerencsére egy Calibre-ben történő MOBI->EPUB konverzió könnyen segít ezen a problémán, de ez akkor is egy fájó pont.)

DOC: Bár a leírás szerint a támogatott formátumok közé tartozik, nekem nem volt vele szerencsém, egyetlen általam próbált doc-ot sem tudott megnyitni.

cr3/data könyvtárban mindegyik formátumhoz tartozik egy .css állomány, amelynek segítségével teljes mértékben finomhangolhatjuk a megjelenítést. (Erről részletesen nem írnék, kísérletező kedvűek, HTML szerkesztésben jártasak nyugodtan próbálják ki.)


6. Hiányosságok
  • A WiFi elérés teljesen kimaradt a programból. Mivel az eredeti rendszerbe egy pillanat alatt ki tudunk lépni, a böngészők alá telepíthető Send to Kindle alkalmazások kis kompromisszummal, de továbbra is különösebb nehézség nélkül használhatóak. Duokan-hoz szokott felhasználóként a WiFi-FTP adatátvitel hiánya már fájóbb pont, az ember könnyen megszokja a jót. Ami pedig igazán hiányzik, az a Duokanban jól bevált automatikus, WiFi-n keresztüli frissítés lehetősége. (Bár valószínűleg a CoolReadert soha nem fogják olyan ütemben frissíteni, hogy ez a mindennapokban igazán nagy problémát jelentsen...)
  • Nincs lehetőség szótár használatára.Mivel mind a Koobe/Hanlin készülékek CoolReader olvasója, mind az Android rendszer alá telepíthető változat tud szótárakat kezelni, ez remélhetőleg csak átmeneti hiányosság.
  • Egyelőre kimaradt a  virtuális billentyűzet is, így keresésre, jegyzetelésre sincs módunk.
  • A feltöltött könyveket csak mappák szerint jeleníthetjük meg, nincs mód szerző, cím, stb. szerinti rendezésre, Collection jellegű szolgáltatásról pedig ne is álmodjunk.
  • Hivatkozásokat nem tud kezelni - ebben a Duokan ha nem is régen, de már megelőzte.
  • A PDF támogatás teljes mértékben hiányzik.

7. Verdikt
Bár még bőven vannak hiányosságai, kipróbálásra szerintem mindenképpen érdemes a program. Én meglehetősen elfogult vagyok vele szemben, régi Koobe Junior készülékemen sok-sok átolvasott órát és kiolvasott könyvet köszönhetek neki, emiatt valószínűleg nem is tudom teljesen objektíven értékelni - de véleményem szerint EPUB, RTF és FB2 könyvek olvasására már most is közel tökéletesen használható.

2 megjegyzés:

  1. Tarnavölgyi György2013. december 7. 9:51

    A CoolReadert ismerem, Nook olvasón használom is. Érdekelne, hogy a Kindle 3-ra a Duokan mellé feltehető-e, vagy le kell szedni a Duokant.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Györsgy, természetesen elférnek egymás mellett. :)

      Törlés