2015. május 25., hétfő

Terrárium vagy eleségdoboz cd-tokból!

Csupán érdekesség, de hasznos is lehet az a tény, hogy a CD-tok olykor nem csak kedvenc lemezeink tárolására, hanem bizony akár pókok vagy eleségállatok tárolására is alkalmasak lehetnek.
Ez főleg akkor praktikus amikor a pók még nem elég nagy egy 20x30-as terrárimhoz, de már kinőtte a befőttesüveget.
Csupán 3 db elég az elkészítéshez, darabja kb 60 ft ha mondjuk a vaterán vesszük. Az összes anyagköltség kb. 200-250 ft.A mérete kb. 14x14 cm széles, és 12 cm magas.
Olyan tokra van szükség aminek a teteje és az alja átlátszó.

Első lépésben két cd-tokot úgy ragasztunk meg a zsanérjainál, hogy azok derékszöget képezzenek:


Száradás után ezeket illesztjük össze ragasztóval. Szépen egymásba csúsztathatóak:


Ezután keresünk egy nagyobb műanyagot, vagy plexit az aljának. Ez majdnem teljesen mindegy, hogy milyen, hiszen ha nem átlátszó az sem baj. Az én plexim is elég karcos volt, de oda tökéletes:


Ezután egy harmadik cd tok felső részéről levágjuk a kilogó lábakat, amikkel be van pattintva az alsó részébe, hogy egy négyzetet képezzenek. Ez pontosan illeszkedni fog a doboz tetejére. Tehát ez lesz a felső "üveg". Valamivel bejelöljük a lyukakat amiket a jószág életfunkciói miatt javallott kifúrni.


Miután kifurkáltuk, észrevehetjük, hogy így önmagában beleesne a dobozba. Ezért vágható merev müanyagból feltámasztó széleket kell ragasztani a doboz peremére:


Ezután már nem esik bele a fedőlap. Már csak annyi maradt hátra, hogy azt oldalt a két rést ami minden toknál van befedjük szintén valamilyen átlátszó műanyaggal, és kész is vagyunk.
A felső rész még kiforratlan stádiumban van, de nem kell sok hozzá, hogy megbízható zárt találjon ki a leleményes terrarista. Mondjuk tücsköknél ez megfelelő.


Tipp:

- Óvatosan bánjatok a ragasztóval, mert ha összekenitek az sokat ront az esztétikán. Én hagyományos pillanatragasztót használtam. Persze jobb minőségűt: Loctite 401-est.
- A vaterán ki lehet fogni olcsón cd-tokokat.

Hasonló ötleteket szívesen fogadunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése