2014. január 13., hétfő

Buried - pánik a föld alatt!

Mi lehet annál nagyobb kihívás egy filmnél, hogy az mindvégig lekösse a nézőt, fenntartva a feszültséget és az izgalmat, vagy bármit ami a műfaját jellemzi?
Ez a legfontosabb ismérve a jó filmeknek, hogy a hatásuk alá kerítenek bennünket, beleolvadunk a a történetbe, a világot kizárva egy újba kerülve, egy másik dimenzióba!

Mindig elcsodálkozom ha mindezt kevés szereplőkkel is képes egy-egy elérni. Nálam már az őslakó bizonyított, de eme történet egy újabb ékes bizonyítéka annak, hogy nem minden a számítógépes effekthalmaz, és a látványos, monumentális fizikai cselekménysorozat.
Néha sokkal mozgalmasabb egyetlen helyszín, néha sokkal izgalmasabb a várakozás mint az események pörgése, és néha elég egyetlen szereplő!

Szerencsére nem a lassúság jellemző rá, sokkal inkább a feszültség. Valami mindig történik, ami a sztorit tekintve azért nem feltétlenül egyértelmű.

Figyelem! Trailert csak saját felelősségre nézd meg! Túl sokat elárul a filmből!

 

A történet szerint: Paul (Ryan Reynolds), egy kamionsofőr aki konvojban szállít Irakon át, a konvojt megtámadják a többieket lelövik, őt pedig elássák élve egy koporsóban a föld alá. Semmi nincs a társaságában, csak egy öngyújtó és a lábánál egy mobiltelefon...

Így indít, mint egy kalandjáték könyv! Mit teszel, mit tennél? Természetesen a telefon az egyetlen eszköz amivel tartani tudja a külvilággal a kapcsolatot, azt megszerezve segélyhívás és egyéb lehetőségek.
A dráma fokozódik, jól adagolva a kellékeket. Előjönnek a társadalmunkra jellemző „akadékoskodások", emberi hibák. Az idő meg csak fogy! Vajon meddig elég a levegő?

Ne higgyük, hogy nem történik semmi, mert sokkal elgondolkodtatóbb kérdéseket vet fel mint mostanában sok más jellegű történet. Végig lebilincselő az alakítás, és együtt szurkolunk, szorongunk a főszereplővel, vagy éppen megrázzuk a fejünket, hogy ezt nem így kéne!
Egy biztos, valamit tenni fogunk mert érzéseket vált ki, megmozgat és elgondolkodtat!
Soha senkinek nem kívánható helyzet, mindenképp „élmény”.
Megfigyelhető, ebben is egyes emberek reakciója, felfogása ami sajnos nem görbe tükör társadalmunknak, hanem valóban létező dolog.

A fülkéhez hasonlítanám több okból is. Persze ott nem csak egy emberen múltak a dolgok, és épp ez az ami számomra kuriózummá teszi.
Ajánlom minden thriller és dráma rajongónak. Bár az előző száll nem olyan erős, sőt gyenge hasonlat, mindenesetre azért a fordulatok nyomokban tartalmazzák ezt is.
Itt igaz a mondás: „A kevesebb néha több!”

1 megjegyzés:

  1. Nekem ez a film nem tetszett, nem tudott lekötni. A fülke igen, és amit még ide tudnék sorolni az újabban közül, a 127 óra. Ez utóbbi nagyon megragadott.

    VálaszTörlés