2013. november 13., szerda

A békés harcos útja

Boldog vagy? Talán ez a legfőbb kérdés, amit esetleg úgy pontosítanék: elégedett? Kikötések, hogy ettől vagy attól boldog leszel ha meglesz, a dühös kitörni akarás, mert: nem érzed jól magad a bőrödben! Miért?! Vállald be!
Vajon melyik a legnagyobb harc amit az ember megnyerhet, és vajon melyik a legértelmesebb? A válasz kézenfekvőbb mint gondolnánk: az értelem harca!
Sokan nem értékeljük a pillanatot, habzsoljuk az életet, siettetjük minden momentumát és ezzel elszaladunk az igazi értékek mellett! Nem arra figyelünk ami igazán fontos, hanem arra hogyan feleljünk meg. Megfelelni a környezetnek, a többi embernek és háttérbe szorítani magunkat. Előre helyezve a külsőséges kapcsolatokat a bensőségessel szemben. A düh és a keserűség valamint a belső bizonytalanság egy harcos számára sem lesz előny!Mindnyájan harcosok vagyunk akik a saját utunkat merjük járni! Senki nem mondta, hogy könnyű lesz, és hogy mindig jó döntéseket hozunk majd, de leszámolni a félelmeiddel fél siker! Elfogadni, hogy az éremnek két oldala van nem egyszerű, maradhatsz vak is! Az igazi harcost nem az teszi naggyá, hogy vak, hanem az hogy figyel, látja a pillanatot, benne van, és átéli, az lesz teljesen Ő maga!
A történet Dan Millman szól, aki tornász de közben életét beteljesületlennek érzi, álmatlansággal küzd és minden problémájára a megoldást az új tornának a megnyerésébe vetett hitével magyarázza. Akkor majd minden jó lesz ha meglesz az arany! Így találkozik egy öreg benzinkutassal akit Ő maga nevez el Szókratésznak, aki próbálja kimozdítani Dan-t az öntudatlanság állapotából.
Húsba vágó kérdéseivel eleinte nehezen néz szembe az ifjú, lázadásának meglesz „ára”, szembe kell néznie álmai feladásával, amitől azt remélte az teszi Őt boldoggá. Az ezután következő leckék lassan ráébresztik, hogy mik a valódi értékek, és ha megtanulná a jelen pillanatiban jól érezni magát, ezáltal Ő maga is sokkal hatékonyabbá válhat. A kérdésre, hogy sikerül-e ebben a drámában ezt megtennie a választ csak kapja meg aki végignézi ezt a művet, vagy még jobb ha könyvben elolvassa. Hiszen a mű könyvadaptáció. A magam részéről régen láttam már ilyen jó filmet. Nagyon jó kérdéseket boncolgat és elgondolkodtatásra sarkal. Több ilyet kellene készíteni és akkor az emberek zöme sem itt tartana ahol most önismereti hiányosságok terén.
Mindenki aki keresi magát, vagy ez már folyamatban van nézze meg bátran! Sokan nem akarnak rádöbbenni, pedig az a helyzet, hogy a tanulás sosem ér véget az iskolapadban, én a magam részéről nagyon örültem ennek a leckének!

Aki kedvet érez a film megnézéséhez, az akár a youtubon is megteheti, itt van két link a teljes filmhez:
A békés harcos útja teljes film link 2

Akit pedig a könyv érdekel az ezt keresse: Dan Millman - A békés harcos útja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése